Το ΒΗ διασώζει 2 αργαλειούς

Ο πολιτιστικός φορέας Branding Heritage (ΒH) στο πλαίσιο των δράσεών του για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς υλοποιεί το έργο Τhe Weavers of Greece – Οι Υφαντές της Ελλάδας, ένα έργο που προβάλλει την υφαντική κληρονομιά του τόπου μέσα από την καταγραφή χειροτεχνών υφαντικής, τεχνικών, εργαλείων αλλά και τη διασύνδεσή των υφαντών με Έλληνες και ξένους designers.

Πριν λίγο καιρό 2 αργαλειοί δωρήθηκαν στον οργανισμό με στόχο τη διάσωσή, τη συντήρηση, την καταγραφή και την ανάδειξη.

Ευχαριστούμε θερμά τους δωρητές Αναστάσιο Γεωργιάδη και τη δημοσιογράφο Χαρά Γιαννοπούλου για την δωρεά του όρθιου αργαλειού (ο οποίος είναι κατασκευασμένος στη Μ.Ασία) και την Ντενίζ Κωνσταντακοπούλου για τη δωρεά του οριζόντιου αργαλειού που μας έστειλε σε κομμάτια από την Εύβοια.

Οι αργαλειοί συναρμολογήθηκαν με την πολύτιμη βοήθεια της συντηρήτριας – επιμελήτριας της συλλογής των υφαντών του οργανισμού Ελένης Κουκουλάκη που ήρθε από την Κρήτη ειδικά για αυτό τον σκοπό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Τhe Weavers of Greece ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΉ ΤΩΝ ΥΦΑΝΤΩΝ ΕΔΩ 

                ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ Νο 1

Στιγμιότυπα από τη μεταφορά του αργαλειού από το σπίτι του δωρητή στη Δραπετσώνα σε ειδικό χώρο φύλαξης για τις ανάγκες συντήρησης που διαθέτει ο οργανισμός.

 ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ Νο 2

«O αργαλειός είναι τουλάχιστον ένα αιώνα! Τον έφτιαξε ο κύριος Κώστας Τερτίπης από το χωριό Στράφους στη Β. Εύβοια περίπου το 1920. Είναι από πλάτανο που πελέκησε ο ίδιος. Ήταν δε το γαμήλιο δώρο στη γυναικα του! Στα χέρια μου ήρθε το 1979 σε όχι κ τόσο καλή κατάσταση γιατί πια ήταν ήδη κοντά 80 χρόνων και ήταν για χρόνια λυμένος και αποθηκευμένος σε κοτέτσι! Ήταν όμως γερός αλλά έλειπαν τα μυτάρια που μου τα έπλεξε τότε η κυρία Ελένη από το χωριό Παπάδες ενώ το διάσιμο του πανιού το κάναμε το 1979 με τα κορίτσια του χωριού. Σας ευχαριστώ θερμά που δώσατε ζωή σε αυτόν τον αργαλειό, θα χαρώ να τον δω κ από κοντά.»

Ντενίζ Κωνσταντακοπούλου

Copyright © 2020-2021 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon

Shopping cart0
Επιλέξτε έναν από τους τρόπους στήριξης