ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ο πολιτιστικός φορέας Branding Heritage σε μια προσπάθεια διαφύλαξης αρχαίων πρακτικών που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν διοργάνωσε μια πολιτιστική εμπειρία γαστρονομίας με τίτλο ‘Cooking Like Minoans’ σε συνεργασία με τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο της Σχολής στην Κνωσό.

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Jerolyn Morrison, ιδρύτρια της Minoan Tastes, ετοίμασε ένα μινωικό γεύμα μαγειρεύοντας με τον αρχαίο τρόπο μέσα σε πήλινα σκεύη, αντίγραφα μινωικών μαγειρικών σκευών τα οποία κατασκευάζει η ίδια. Το μενού περιελάμβανε Φακές με Κόλιανδρο και Μέλι, Κοτόπουλο με Σύκα και Μέλι, Χοιρινό με Πετιμέζι και Αχλάδια, Χοιρινό με Φασκόμηλο και Αρνί με Ξινόχοντρο (τραχανάς) και Κρητικά Μυρωδικά.

Eδώ και αρκετά χρόνια η Αμερικανίδα αρχαιολόγος συνθέτει ‘μινωικές γεύσεις’ σύμφωνα τη δική της ερμηνεία, έχοντας όμως ερευνήσει δεκάδες αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα υπολείμματα τροφών που έχουν βρεθεί στα αποθηκευτικά πιθάρια των μινωικών ανακτόρων. Η δρ Μοrrison ενημέρωσε το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση πως «παρόλο που δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τη μαγειρική στη Μινωική Κρήτη, έχουμε αποδείξεις για τη χρήση οσπρίων, αρωματικών φυτών, για τη χρήση λαδιού, μελιού καθώς και για τη συγκομιδή θαλασσινού αλατιού. Kάπαρη, βολβοί, ξηροί καρποί, λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, ψάρια, θαλασσινά, χοιρινό και σιτάρι είναι μερικά από τα υλικά που γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούνταν στη μινωική κουζίνα». 

Τη δράση τίμησε με την παρουσία του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, (Patron της Βρετανικής Σχολής), συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, τη Γενική Γραμματέα ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, τον Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών καθηγητή John Bennet, τον Επιμελητή Κνωσού Κωστή Χρηστάκη. Τον πρίγκιπα υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι της Βρετανικής Σχολής και η Ιδρύτρια του Branding Heritage, Δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης της Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Μαρέβα Γκαμπρόφσκι- Μητσοτάκη, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Στέλλα Μανδαλάκη, η τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, η σύμβουλος Υπουργού Τουρισμού Μαρία Καλίτση, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Aegean Airlines Σταυρούλα Σαλούτση, η επίσημη χορογράφος τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Άρτεμις Ιγνατίου, η υπεύθυνη επικοινωνίας Creta Farms Έλενα Δομαζάκη, η διευθύνουσα εταίρος της Μίλητος και ιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ. knowl Ολγα Σταυροπούλου, η σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης Έλενα Μαυρομιχάλη, η Στέλλα Κοκοσαλάκη, η Χριστίνα Χαλκιαδάκη, o ζωγράφος του Ανακτόρου της Κνωσού Γιάννης Πολίτης, οι ιδρυτές της Αpivita Νίκος και Νίκη Κουτσιανά. 

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους ήταν οι: Harriet Quick (Vogue UK), Γιώργος Τσίρος (αρχισυντάκτης περιοδικού Greece is), Έλις Κις (περιοδικό «Κ» & εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), Χριστίνα Πουτέτση (Protagon), Μελίσσα Στοΐλη (περιοδικό Γευσιγνώστης), Amanda Dardanis (Athens Insider), Αντώνης Νομικός (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Ανδριανή Αγγελιδάκη (Κρήτη TV), καθώς και Έλληνες δημιουργοί που εμπνέονται από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό μεταξύ των οποίων η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, η συνιδρύτρια της Zeus+Δione Μιμίκα Κολοτούρα, η σχεδιάστρια των Αncient Greek Sandals Χριστίνα Μαρτίνη, οι σχεδιάστριες κοσμημάτων Πολίνα Έλλις και Βούλα Καραμπατζάκη, η δημιουργός ενδυμάτων Φαίη Χατζή, η ιδρύτρια του brand Philomela Τζωρτζίνα Αλεξανδρή, η ιδρύτρια του brand Klotho Αλεξάνδρα Θεοχάρη και η Μαρία Αδαμάκη, ιδρύτρια της Minoan Spora. Το γεύμα προετοιμάστηκε με προϊόντα της Κρητικής γης με την ευγενική χορηγία των εταιριών Minoan Spora, Creta Farms και Χαλκιαδάκης. 

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ | ΒΙΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ | ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μετά το γεύμα ακολούθησε ξενάγηση στη βιβλιοθήκη του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού και στο Στρωματογραφικό Μουσείο από τον Επιμελητή Κνωσού δρ Κωστή Χρηστάκη, καθώς και στον κήπο της βίλας «Αριάδνη» από τον Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, καθηγητή John Bennet. Η βίλα κατασκευάστηκε το 1906 σύμφωνα με τις υποδείξεις του Sir Arthur Evans και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία αλλά και ως χώρος εργασίας. Με πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής Κνωσού ο ιστορικός κήπος της βίλας «Αριάδνη» χαρακτηρίστηκε το 2012 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.

GALLERY

© BRANDING HERITAGE

Copyright © 2020-2021 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon

Shopping cart0
Επιλέξτε έναν από τους τρόπους στήριξης