Mινωικές συνταγές, σύγχρονες γεύσεις

Kάπαρη, μέλι, βολβοί, ελιές, κόλιαντρο, θαλασσινά, χοιρινό και σιτάρι είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες στην κουζίνα τους. Η αρχαιολόγος Τζέρολυν Μόρισον μάς εξηγεί τί έτρωγαν οι αρχαίοι Κρήτες και μάς αποκαλύπτει τις δικές της μινωικές συνταγές.

Της Τζέρολυν Μόρισον
Αρχαιολόγου, ιδρύτριας της Minoan Tastes

Ο μινωικός πολιτισμός ήταν προϊστορικός και δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα που να αναφέρονται στις μαγειρικές συνήθειες των Μινωιτών. Oι αρχαιολόγοι μελετούν ευρήματα όπως τα υπολείμματα των τροφών που έχουν βρεθεί σε αποθηκευτικά πιθάρια των μινωικών ανακτόρων, τους αρχιτεκτονικούς χώρους, το χρώμα και την υφή του εδάφους, τα σχέδια που διατηρήθηκαν σε αγγεία και τοιχογραφίες αλλά και τα πέτρινα εργαλεία και είδη κεραμικών σκευών. Στην αρχαιολογία του Μινωικού πολιτισμού βρίσκουμε αποδείξεις για τη χρήση οσπρίων και αρωματικών φυτών, στοιχεία για τη χρήση λαδιού, μελιού καθώς και για τη συγκομιδή θαλασσινού αλατιού. Αναφέρεται η χρήση κόλιανδρου ως αρωματικό συστατικό αλλά και ως μπαχαρικό. Σε αρχαιολογικούς τόπους όπου τα οστά, οι σπόροι και τα κοχύλια έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση διαπιστώνουμε ότι η διατροφή των ανθρώπων της Μινωικής Κρήτης περιλάμβανε πολλά θαλασσινά, ψάρι αλλά και κρέας. Οι αρχαιολόγοι εξετάζουν επίσης τα κρητικά ιερογλυφικά και τη γραμμική Α και Β. Όλα αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι συνήθως μαγείρευαν σε κοινούς χώρους όπου λάμβαναν χώρα κι άλλων ειδών δραστηριότητες και ότι μαγειρεύαν σε τρίποδα δοχεία. Αυτά τα μαγειρικά σκεύη είναι κατάλληλα για να σιγοβράζουμε κάθε είδος σούπας. Μέσω της ‘Minoan Tastes’ εδώ και αρκετά χρόνια συνθέτω ‘μινωικές γεύσεις’ σύμφωνα τη δική μου ερμηνεία, έχοντας όμως ερευνήσει όλα τα προαναφερόμενα αρχαιολογικά ευρήματα. Παρακάτω σας παραθέτω 3 από τις μινωικές μου συνταγές, ιδιαίτερα νόστιμες εύκολες, για να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό μενού με γεύση από την μινωική Κρήτη.

Συνταγή Νο 1 🍯
Αρνί σιγοβρασμένο σε κρασί με κρητικό τραχανά (ξινόχοντρο)

Υλικά: 1 κιλό αρνί από μπούτι ξεκοκαλισμένο σε μεγάλα κομμάτια, 350 γρ ξινόχοντρο , 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους, 200 ml κρασί, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φασκόμηλο, θυμάρι.

Διαδικασία: Βάζουμε όλα τα υλικά – εκτός από τον ξινόχοντρο, το φασκόμηλο και το θυμάρι-σε κεραμική γάστρα και κλείνουμε με το καπάκι. Μεταφέρουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C και ψήνουμε για 3 ώρες. Βγάζουμε τη γάστρα από τη φούρνο και προσθέτουμε τον ξινόχοντρο. Μαγειρεύουμε για ακόμη 30 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε φασκόμηλο ή θυμάρι ή και τα δύο ψιλοκομμένα.

Συνταγή Νο 2 🍯
Σιγομαγειρεμένο χταπόδι με οξύμελο

Υλικά: Χταπόδι, οξύμελο (ξύδι με θυμαρίσιο μέλι), θυμάρι ή λεπτοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, ελαιόλαδο

Διαδικασία: Βάζουμε ένα χταπόδι καθαρισμένο σε κεραμικό σκεύος και το σιγοψήνουμε στον φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο ροζ χρώμα και να είναι μαλακό. Συνήθως παίρνει αρκετές ώρες. Όταν είναι έτοιμο μπορούμε να το αφήσουμε ως έχει ή να το πασπαλίσουμε με οξύμελο. Ρίχνουμε φρέσκο θυμάρι ή λεπτοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο φρέσκο κρητικό ελαιόλαδο.

Συνταγή Νο 3 🍯
Φακές με μέλι και σπόρους κόλιανδρου

Συστατικά: Καφέ φακές, νερό, σπόροι κολίανδρου, ολόκληροι ή σε κομμάτια (ανάλογα με το πόσο αρωματικά θέλετε να είναι), κρεμμύδι ή πράσα, άγριο σκόρδο.

Διαδικασία: Bράζουμε τις φακές με νερό και τις μαγειρεύουμε σε κεραμικό δοχείο και σε μέτρια φωτιά για 45-60 λεπτά. Μόλις οι φακές έχουν το σωστό χρώμα, προσθέστε τα παρακάτω: Αρωματικά βότανα (θυμάρι ή / και ρίγανη), 1-2 φύλλα δάφνης και μέλι. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά και αφαιρέστε το από τη φωτιά. Πριν το σερβίρετε, προσθέστε φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι. Μπορείτε να προσθέστε και λίγο ξίδι για να εμπλουτίσετε τη γεύση.

Η Τζέρολυν Μόρισον συνθέτει ‘μινωικές γεύσεις’ σύμφωνα τη δική της ερμηνεία, έχοντας ερευνήσει αρχαιολογικά ευρήματα.

Copyright © 2020-2021 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon

Shopping cart0
Επιλέξτε έναν από τους τρόπους στήριξης