Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

Την εκδήλωση Σύγχρονοι Μινωίτες που διοργάνωσε ο οργανισμός πολιτισμού Branding Heritage στο Μουσείο του Λονδίνου στις 5/11/19 τίμησε με την παρουσία του ο ζωγράφος και συντηρητής του Ανακτόρου της Κνωσού Γιάννης Πολίτης. Εδώ και 25 χρόνια συνεχίζει την παράδοση συντήρησης και αποκατάστασης ενός από τα πιο σημαντικά παγκόσμια μνημεία με οδηγό τις πολύτιμες γνώσεις που έλαβε από τον πατέρα του, ο οποίος εργοζόταν στην ομάδα του Άρθρουρ Εβανς. Ο Γιάννης Πολίτης πέρα από την χρωματική απόκατάσταση των τοιχογραφιών του παλατιού και πολλά ακόμα έργα συντήρησης, έχει ζωγραφίσει μια επιφάνεια 2.350 τμ. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του  ή να  τον παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

«Κυρίες και κύριοι υψηλοί καλεσμένοι ευχαριστώ που είστε απόψε εδώ. Γεννήθηκα μέσα από το βλέμμα του πατέρα μου. Υπήρξε ακούραστος συντηρητής στο Ανάκτορο της Κνωσού. Θυμάμαι μικρό παιδί να μου δείχνει ψηλά στις κολώνες το πορφυρό χρώμα. «Αυτό βγαίνει γιέ μου από ένα κοχύλι» έλεγε και άστραφτε από χαρά. «Βλέπεις τα σκαλοπάτια που βαθουλώνουν; είναι από τα βαριά βήματα του Βασιλιά Μίνωα». Στο εργαστήρι του έφτιαχνε τα χρώματα, τα εργαλεία και τα σχέδια τα οποία ακόμα διατηρώ. Έτσι διδάχτηκα από τον άνθρωπο που θαύμαζα σε όλη μου τη ζωή, τα πάντα. Τα χρώματα της Κνωσού με κυνηγούν ακόμα και όταν κοιμάμαι. Υπηρετώ σαν Ιερέας το μνημείο του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού και κάθε μέρα, εδώ και 25 χρόνια, προσεύχομαι να είμαι αντάξιος του ρόλου μου. Η ιστορία και οι μύθοι κατοικούν στα τραυματισμένα από τον χρόνο μέλη του κτιρίου, στις τοιχογραφίες που εξυμνούν την περηφάνια των μορφών του πρίγκιπα με τα κρίνα, του ταύρου με τους ακροβάτες. Ο ακέραιος μαρμάρινος θρόνος του Βασιλιά, η άθραυστη πήλινη μπανιέρα της βασίλισσας… Η ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού μάς διδάσκει τον σεβασμό στους προγόνους και τα έργα τους, οι ποιητές, οι εκπρόσωποι των θεών μιλούν για την αγάπη που μόνο εκείνη μπορεί να μάς διδάξει την αισθητική και την ηθική του μέλλοντος. Η Κνωσός οφείλει στον μεγάλο εξερευνητή ανασκαφέα Άρθουρ Έβανς, η Κρήτη τιμά το όνομά του, οι ευχαριστίες μας πολλές στην χώρα που τον γέννησε».

Το έργο του Γιάννη Πολίτη που εκτέθηκε στην έκθεση Σύγχρονοι Μινωίτες στο Μουσείο του Λονδίνου, συγκαταλέγεται στη Μινωική Συλλογή του Branding Heritage.
GALLERY

 

© YANNIS POLITIS, BRANDING HERITAGE

Copyright © 2020-2021 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon

Shopping cart0
Επιλέξτε έναν από τους τρόπους στήριξης