ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν και 3 εργαστήρια αρχαίων τεχνικών: χρυσοτεχνίας, νήματος και υφαντικής. Τα εργαστήρια είχαν στόχο να παρακινήσουν το κοινό και τους νέους να γνωρίσουν διαφορετικές τεχνικές της Ελληνικής χειροτεχνίας, να συνδυάσουν τη μόδα με την παράδοση και να αξιοποιήσουν το παραδοσιακό πολιτιστικό απόθεμα προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΦΥΡΗΛΑΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Από τους πρώτες τεχνικές κοσμηματοποιίας που ανακάλυψαν οι αρχαίοι για να επεξεργάζονται τα μέταλλα, χιλιάδες χρόνια πριν, είναι η τεχνική της σφυρηλάτησης, γνωστή ως η τεχνική του θεού της φωτιάς, Ήφαιστου. Ο  τεχνίτης αργυροχρυσοχόος χτυπά το μέταλλο με ένα σφυρί με στρογγυλή άκρη έως ότου η επιφάνεια του αποκτήσει κυματιστή μορφή. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε από την εικαστικό και σχεδιάστρια κοσμημάτων Βούλα Καραμπατζάκη, με καταγωγή από την Κρήτη, η οποία κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει στη διαδικασία κατασκευής χειροποίητων σφυρήλατων κοσμημάτων.

GALLERY
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΗΜΑΤΟΣ

Η δημιουργός χειροποίητων ενδυμάτων Φαίη Χατζή παρουσίασε στο κοινό τη διαδικασία κατασκευής νημάτων. Εξήγησε πως στην αρχαιότητα η κατασκευή των υφασμάτων ήταν μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Το νήμα γνεθόταν με τη χρήση του αδραχτιού και στη συνέχεια υφαινόταν στον αργαλειό. Η ίδια ανέφερε πως αναβιώνοντας αυτή την αρχαία διαδικασία, διατηρούμε ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

GALLERY
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ένας τεραστίων διαστάσεων αργαλειός στήθηκε από το brand Κlotho στο μουσείο Ηρακλείου για τις ανάγκες του εργαστηρίου υφαντικής με στόχο την ανάδειξη της πολύτιμης κρητικής υφαντικής κληρονομιάς, η γνώση της οποίας μπορεί να γίνει εφαλτήριο για επαγγελματική ανάπτυξη.

GALLERY

Copyright © 2020-2021 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon

Shopping cart0
Επιλέξτε έναν από τους τρόπους στήριξης