ΗΜΕΡΙΔΑ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Την ημερίδα προλόγισε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου δρ Στέλλα Μανδαλάκη, η οποία αναφέρθηκε στη προσπάθεια του μουσείου για έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην αρχαία Τέχνη και τη σύγχρονη δημιουργία.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης της Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η ιδρύτρια του Branding Heritage, δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου, η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δρ Μαρία Βλαζάκη, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη και η τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα. Με το παρακάτω μήνυμα συμμετείχε και η Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Έφη Σαπουνά- Σακελλαράκη, γνωστή για το σπουδαίο ανασκαφικό της έργο στην Κρήτη: «Λυπάμαι που δεν μπορώ να παραστώ στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση καθώς την ίδια μέρα τιμούν το έργο μου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι Δήμοι Ευβοίας και η Ελληνική Επιτροπή της UNESCO. Δεν θα μπορούσα όμως να απουσιάζω από ένα χώρο που με είχε απασχολήσει εφ’οσον ερεύνησα το μινωικό ένδυμα, θέμα της διδακτορικής διατριβής μου, αλλά και το κόσμημα, ιδιαίτερα τις αρχαίες πόρπες της Κρήτης. Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τον οργανισμό Branding Heritage είναι άξια επαίνου και τιμά το νεότερο ένδυμα και κόσμημα, αλλά και τους δημιουργούς που εμπνέονται από τον  αρχαίο ελληνικό κόσμο και αποτελούν άξιους πρεσβευτές της χώρας μας». 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ
Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ακούσει ενδιαφέρουσες ομιλίες από γνωστούς Έλληνες δημιουργούς, αρχαιολόγους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες αλλά και εκπροσώπους τοπικών φορέων. Την εκδήλωση συντόνισε η Όλγα Σταυροπούλου (Μίλητος Συμβουλευτική), ενώ τα εικαστικά για την οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης παραχώρησε ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου.
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Στο 1ο πάνελ συζήτησης με θέμα «Διάλογος των δημιουργών με τον μινωικό πολιτισμό» συμμετείχαν ο Γιάννης Τσεκλένης (με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), οι ιδρύτριες του brand Zeus+Δione Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Δήμητρα Κολοτούρα, η συνιδρύτρια των Ancient Greek Sandals Χριστίνα Μαρτίνη, και η δημοσιογράφος μόδας Έλις Κις (περιοδικό «Κ», εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Vogue). Οι δημιουργοί μίλησαν για την προσπάθειά τους να στηρίξουν Έλληνες τεχνίτες και να προβάλουν μέσω των προϊόντων τους τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, ενώ η Έλις Κις αναφέρθηκε στη διαχρονική επιρροή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στη παγκόσμια σκηνή της μόδας τονίζοντας πώς έχει αποτελέσει επανειλημμένα κεντρικό θέμα έμπνευσης κορυφαίων σχεδιαστών.

ΤΑ ΜΙΝΩΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Στο 2ο πάνελ με θέμα «Τα μινωικά σύμβολα στο σύγχρονο κόσμημα» συμμετείχαν η Επίτιμη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Νώτα Δημοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις τεχνικές της μινωικής χρυσοτεχνίας, ο διευθύνων σύμβουλος του Οίκου Ζολώτα Γιώργος Παπαλέξης ο οποίος εξήγησε πώς οι αρχαίοι μύθοι ζωντανεύουν στα εργαστήρια του οίκου, η αρχαιολόγος και σχεδιάστρια κοσμημάτων Πολίνα Έλλις, η οποία αναφέρθηκε στην ανασκαφική της εμπειρία στο πλευρό των διακεκριμένων αρχαιολόγων θείων της Γιάννη & Έφη Σακελλαράκη, αλλά και στο πώς οδηγήθηκε στην κατασκευή κοσμημάτων με κύριο θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ο πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του λογοτύπου της εταιρίας του με βάση τη μινωική Μέλισσα των Μαλίων.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις διακεκριμένων αρχαιολόγων και δημιουργών στο 3ο τρίτο πάνελ με θέμα «Ο Αργαλειός είναι της μόδας». Οι ομιλητές ανέπτυξαν τη σημασία της αρχαίας υφαντουργίας, αλλά και της αξιοσημείωτης δυνατότητάς της για την ενίσχυση της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας. Συμμετείχαν: η πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX, δρ Στέλλα Σπαντιδάκη και η δημιουργός χειροποίητων υφαντών ενδυμάτων Φαίη Χατζή, η οποία εξήγησε την ανάγκη ένταξης της πανάρχαιας αυτής τέχνης σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Την ημερίδα έκλεισαν ομιλητές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Το σύνδεσμο Αργυροχρυσοχόων Νομού Ηρακλείου εκπροσώπησε ο Χρυσοβαλάντης Γιαλεσάκης και το ΙΕΚ Ρεθύμνου η Μαρία Στρατινάκη. Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από μαθητές του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με την επιρροή τους από τα μινωικά σύμβολα.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

Η ερευνήτρια αρχαιολόγος, διδάκτορας του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δρ Bernice Jones, συγγραφέας του βιβλίου «Τα νήματα της Αριάδνης – Η κατασκευή και η σημασία των ενδυμάτων στην εποχή του Χαλκού» μίλησε  για την έρευνά της σε σχέση με τα ενδύματα των γυναικών της Μινωικής Κρήτης, την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού και παρουσίασε στην έκθεση που πλαισίωσε την ημερίδα, 3 αντίγραφα μινωικών ενδυμάτων που απεικονίζονται σε τοιχογραφίες.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΚΛΕΝΗ
Ο σπουδαίος δημιουργός Γιάννης Τσεκλένης, ο οποίος είχε δεχτεί να συμμετέχει ως επιστημονικός σύμβουλος του οργανισμού, έλαβε μέρος στην ημερίδα με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα εξηγώντας πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός υπήρξε για εκείνον σημείο αναφοράς και έμπνευσης. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την παρέμβασή του και να παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί.

 

«Σας χαιρετώ όλους από μακριά, γιατί δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας, αλλά ξεκινάω πρώτα με συγχαρητήρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που ανοίγει τις πόρτες του στη δημιουργία και ενθαρρύνει τους νέους δημιουργούς να χρησιμοποιήσουν τα ασύλληπτα θέματα του μινωικού πολιτισμού στη μόδα και στο κόσμημα. Προσωπικά εδώ και 52 χρόνια ασχολήθηκα πολύ με τα ελληνικά θέματα, όποτε οι τάσεις και τα διεθνή trends γινόντουσαν ethnic. Από τα αγγεία του Μουσείου Ηρακλείου έχω εμπνευστεί τα πρώτα μου σχέδια με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό. Η συλλογή μου το 1967 ήταν εμπνευσμένη από κρητικά αγγεία. Τα μινωικά χταπόδια είναι εμφανή στα σχέδιά μου. Μαζί με το χαιρετισμό μου θα ήθελα να δώσω μία συμβουλή στους νεότερους σχεδιαστές να αποφεύγουν την απεικόνιση ως έχει των θεμάτων και να χρησιμοποιούν τη δημιουργική τους έφεση ώστε να προχωρούν το design ένα βήμα πιο πέρα, για να μην φαίνεται σαν μια δουλειά copy-paste. Τα ερυθρόμορφα αγγεία που σχεδίασα σε ρούχα το ‘70 απέχουν πολύ από αυτό που έβλεπα στα ευρήματα και αυτό άρεσε στον καταναλωτή γιατί δεν αισθανόταν ότι αγόραζε ένα τουριστικό προϊόν από κατάστημα σουβενίρ, αλλά ένα σύγχρονο αντικείμενο με πολιτισμική αξία. Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια αυτή και ελπίζω να γίνει παράδειγμα ώστε να ανοίξουν όλα τα μουσεία της Ελλάδας για να συνομιλήσουν με νέους δημιουργούς. Να μην παραλείψουμε να συγχαρούμε την προσπάθεια του Branding Heritage, είναι λίγο σαν να «ευλογώ τα γένια μου» γιατί έχω αποδεχθεί την τιμητική πρόταση να είμαι σύμβουλος στην προσπάθεια αυτή. Πιστεύω ότι είναι μία προσπάθεια που έχει να διανύσει πολύ μεγάλη διαδρομή, αλλά ήδη έχει κάνει τα πρώτα πολύ σταθερά βήματα ενθαρρύνοντας τους δημιουργούς να αντλήσουν από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό δημιουργώντας κάτι σύγχρονο».

Γιάννης Τσεκλένης

GALLERY

© BRANDING HERITAGE

Copyright © 2020-2021 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon

Shopping cart0
Επιλέξτε έναν από τους τρόπους στήριξης